Szereted a kézműves termékeket? Otthonosan mozogsz a konyhában, szeretsz új dolgokkal kísérletezni? Hiszel abban, hogy amit te készítesz, az jobb, mint amit nagyüzemi módszerekkel, akár gyárakban készítenek? Szereted a jó minőséget? Ha a hobbid az alkotás, akkor ez válhat a szakmáddá is, talán neked találták ki a kistermelői élelmiszer-előállító szakmát!



Csináld magad, lépj a kistermelői piacra!



Arról a termékről, amit mi készítünk, mindig tudjuk, hogy mit tartalmaz, és a saját ízlésünk alapján tudjuk alakítani a receptúrát. Ha pedig az ízlésünk jó, akkor talán másoknak is tetszeni fog az, amit készítünk, így könnyen jön az ötlet: piacra kell dobni a termékünket.



Ha te is olyan ember vagy, aki szívesen ügyködik a konyhában, és készít akár ételeket, italokat, egyéb élelmiszeripari termékeket, és munkáidra pozitív reakciókat kapsz, akkor talán érdemes belevágnod a forgalmazásba is. Ehhez először lássuk azt, hogy miről szól a kistermelői élelmiszer-előállító szakma, aztán nézzük meg, hogy miként válhatsz te is azzá!



Először is, a kistermelői élelmiszer-előállító szakmában dolgozók a munkájuk során nem nagyipari módszerekkel készítik az élelmiszereket, hanem kis mennyiségben. Szintén fontos, hogy főképp a saját maguk által megtermelt nyersanyagokra építve alakítják ki a termékkínálatot. Ez pedig feltételezi azt is, hogy a termelő a saját kisgazdaságában termeli meg a termékeihez szükséges alapanyagokat.



Annak, aki eldönti, hogy ebben a szakmában szeretne érvényesülni, írásban kell bejelentenie a gazdasága (vagy az élelmiszer előállítás helye) szerint területileg illetékes járási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályán a szándékát. Itt a kistermelőt nyilvántartásba veszik, ami egyébként díjmentes folyamat, és nem engedélyköteles, hanem csak a bejelentés kötelező.



A bejelentést tevő kistermelő az általa megtermelt alapterméket árulhatja, illetve ezekből az alaptermékekből saját maga által előállított kis mennyiségű élelmiszert értékesíthet. Nagyon fontos, hogy a kistermelő felelős a maga által forgalmazott élelmiszer biztonságáért és minőségéért. A regisztrációt követően a kistermelő értékesíthet a saját gazdasága területén, továbbá a Magyarországon valamennyi piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusító helyen. Erről a NÉBIH egy tájékoztatót adott ki, amely itt tölthető le.



Készségek és kompetenciák, amikre ehhez a szakmához szükséged lehet



A hároméves képzést szakképző iskolai képzés keretében oktatják. Amit az iskolában megtanulhatsz, az a vállalkozáshoz szükséges ismeretek, a gazdasági szabályok, előírások és jogok összessége, valamint az élelmiszer előállítás folyamatai.



Emellett azonban nagyon nagy szükség lesz a kreativitásodra, hiszen minden terméket neked kell személyre szabnod, különlegessé tenned. Ahhoz, hogy a piacon megvesd a lábad, nem elegendő egyszer jó termékeket készíteni, hanem folyamatosan törekedned kell a megújulásra, például az új és harmonikus ízek készítésére. Ebben a szakmában is elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, tanulás, kísérletés. Mindezeket természetesen a termelői szabályok betartásával kell megtenned. Ami az élelmiszerkészítésen és az élelmiszerbiztonságon kívül az egyik legfontosabb tanulmány, az a vállalkozási ismeretek. A szakmához nagyon erős vállalkozói kompetenciával kell rendelkezned, és nem árt fejlesztened a kommunikációs kompetenciádat is, hiszen a bevételed attól is fog függeni, hogy mennyire tudod jól értékesíteni a portékáidat.



Előnyei ennek a szakmának, hogy teljes mértékben a saját időd ura vagy, te felelsz a magad időmenedzsmentjéért.



Mennyit lehet keresni a kistermelői élelmiszer-előállító szakmában?



Ez az a kérdés, amire nem lehet válaszolni. Attól függően, hogy milyen terméket árulsz, és azt mennyi helyen próbálod értékesíteni egyszerre, illetve milyen áron kínálod a vevőidnek, a bevételed folyamatosan változhat. Az is fontos, hogy ha az adott termék szezonális, akkor más bevétellel tudsz számolni, mint az egész évben elérhető áruk esetében.



Ha érdekelnek a kistermelői élelmiszer-előállító szakma képzési és kimeneti követelményei, akkor azokat itt tudod megtekinteni.



FORRÁS: https://szakmatszerzek.hu/miert-valaszd-kistermeloi-elelmiszer-eloallito-szakmat/