Információk
A mesterség fogásai az évszázadok alatt alig változtak, legfeljebb a lábbal hajtós korongot ma villanymotor hajtja, de minden más változatlan maradt.
Az agyagbányászástól az égetésig ugyanúgy készülnek az edények, mint néhány száz évvel ezelőtt. A jó minőségű agyag kiválasztása alapvető fontosságú. Cserépkészítéshez alkalmas jó minőségű agyag kb. 2 méter mélyen található a föld felszíne alatt. Ezt az agyagot ki kell bányászni, majd bevisszük az udvarra, ahol vízzel felkeverjük, hogy jó folyós állagú legyen. Szitákon átszűrjük, hogy a szennyeződések kikerüljenek belőle, majd egy kádban 2-3 hónap alatt kiszárad a megtisztított agyag. Ezután kerül be egy pinceszerű helyiségbe ahol minimum 2-3 évig érleljük. Aztán kerül be a műhelybe, ahol korongon készül el minden tárgy. Ez talán a mesterség legszebb és legnagyobb felkészültséget igénylő része. Néhány nap alatt teljesen megszárad az edény, és ekkor következik a nádudvari fekete kerámia egyik különlegessége, a mintázás. Ez nálunk egy sóderból szedett kavicsdarabbal történik. A kavics nyomán fényes barna színű lesz az edény fala. Ez gyakorlatilag a felület tömörítését jelenti. A lemintázott edények kerülnek be a katlanba, ahol megkapják a jellegzetes fekete színüket. Az égetés technikája ugyanúgy működik, mint több száz, vagy ezer évvel ezelőtt. A fatüzelésű kemencében 8-10 órai folyamatos tüzelés által elérünk egy 900-950 fokos hőmérsékletet, ekkor az addig termelődött füstöt és kormot belefolytjuk a kemencébe, mely ráég az edények felületére. Ez a füstöléses eljárás adja meg a nádudvari kerámiára olyannyira jellemző csillogó fekete színt. Visszahűlés után megtisztítjuk a fölösleges koromtól és készen vannak az edények.
Előállítási információ
A fazekas mesterség több száz éves múltra tekint vissza Nádudvaron. A Fazekas család apáról fiúra örökíti az 1700-as évek óta a Tűz és Föld Művészetét. A fekete cserép készítésének módja az évszázadok során alig változott. A kézzel formázott edények különlegessége a Nádudvarra jellemző kavicsolt díszítés, és a csillogó fekete szín, melyet az egyik legősibb égetési eljárás során kapunk. A általam készített több száz forma a paraszti élet használati tárgyait vonultatja fel. Az ősi gyökerekből táplálkozva hozok létre olyan tárgyakat, amelyek a mai háztartásokban is képviselni tudják a magyar népművészet évszázadok alatt összegyűlt kincseit. Az érdeklődőknek szívesen mutatom meg a műhelyemet és a fazekasság egyes fogásait. A bemutatóházamban a nádudvari fazekasság előző korszakaiba is betekinthet a kedves látogató. A cserépedények mellett néprajzi gyűjtemény is megtekinthető.