Termék jellemzői
Széles termékkörünk, ami meghaladja a több mint 100 félét, ötvözi a régi, hagyományos használati tárgyak felkarolását, párhuzamban az új és érdekes, mai kornak is eleget tévő igényeknek. Elhivatottságunk, törekedni minél látványosabb, színesebb és érdekesebb termékek készítésére. Előtérben tartva a kizárólag csak saját és két kezű munkát, közben még nagyobb figyelmet fordítva a technikai pontosságra és a minőségre, A termék palettát kategorizálva, a konyhai használati tárgyaktól kezdve, a bográcsozási elmaradhatatlan kellékei, ördöglakatok és ügyességi-logikai játékok, pálinka kínálók és poharak széles választéka, írószertartók, egészen a frappáns dísztárgyakig.
Alapanyag származása
A legfőbb hozzávalót, mint természetes nyersanyagot a fát, szinte egész Hajdú-Bihar megyét átölelve járunk utána a szebbnél-szebb deszkákért, rönkökért. Többek között Debrecen és vonzáskörzetében lévő fűrészáru telepek vagy magánszemélyek, erdészetek, erdőgazdaságok a cél. Konkrétan az eddigi beszerzési helyeket figyelembe véve megemlíthető: Vámospércs (mint fő beszerzési forrás), Létavértes, Bagamér, Nyírmártonfalva, Nyíradony, Nyíracsád, Újléta, Debrecen- Haláp, Debrecen-Nagycsere, Nyírábrány, Stb.
Alapanyagok
Az összes általunk készített termékek 99%-a tömör fából van, a fennmaradó körülbelüli 1% csekély mértékű fém vagy ragasztó és felületkezelő anyagok, amiket szintén a megyén belül szerzünk be. A fafajtákat konkrétabban meghatározva egészen színes körben, a lágy és kemény lombosaktól, a tűlevelűekig szinte minden megtalálható. Ennek legfőbb szerepe az adott termék tulajdonságait figyelembe véve, kiválasztani a hozzá legideálisabb fa típust. Ebből következve megemlíthetőek a lucfenyő, hárs, juhar, platán, tölgy, kőris, akác, dió, fekete dió, eper, cseresznye, gledícsia, vadkörte, mogyoró, sarjmeggy, stb. a palettán.
Készítés módja
Az előre gondosan kiválasztott és beszerzett rönk alapanyagot, a telephelyen egy erre a célra készített sínes szalagfűrészen a kívánt vastagságú és szélességű pallókra, deszkákra fűrészeljük. Ezt követően a magas víztartalommal (50-200%) rendelkező darabokat egy száraz, hűvös, sötét, szellős helyen tároljuk ,,máglyába rakva", hogy természetes módon, 1-2 év alatt a megfelelő (6-8%) nevesség tartalomra tudjon száradjon. Ez a folyamat gondosan előretervezett és hosszú távú befektetés. Ezek után az elkészítendő termék tulajdonságait figyelembe véve következik az anyagkiválasztás és válogatás. Ahányféle termékről beszélünk, annyi fajta megmunkálási és technológiai sorrend és művelet jöhet szóba. Vegyünk példának egy hagyományos tésztanyújtó tábla elkészítését. Az alkatrészeket szalag- és daraboló fűrészek segítségével a kívánt méretekre szabjuk, ráhagyással. Majd az egyengető gyalugépen kialakítjuk egy lapját és két élét sík egyenesre és azokhoz egymásra derékszögesre. Ezt addig folytatjuk, amíg az összes azonos alkatrészen (kb.:10-15 db) ugyan ezt el nem követtük. A következő és egyik legtöbb odafigyelést igénylő művelet a ,,táblásítás", azaz a darabok egymáshoz való ragasztása, hogy ezzel egy egész egységet alkossunk a sok-sok darabból. Ezáltal az anyag a szerkezeti változásait megcáfolva nem fog elvetemedni, elgörbülni, elrepedni. A ragasztás nagy erősségű orsós szorítókon belül történik, hogy a diszperziós kötőanyag a fa mély és apró pólusaiba behatolva és ott megkötve egy tartós és erős alkotó láncot nyújtsanak. A száradást követően a vastagoló gyalugéppel a végleges vastagságra, egyenesre gyaluljuk. Ekkor még mindig egy durva táblánk van, amit körfűrészen a kívánt hosszúságra és szélességre szabunk. A tartósságát és funkciójának eléréséhez a jó gyúrótáblának van két oldali ellentétes irányú ütköző pereme, ami a pulton való jobb elhelyezkedést és egyszerre a másik végén megakadályozza a mindenféle dolgok leesését (és így akár átfordítható is, hogy a másik oldalát is ki lehessen használni). Illetve ezekre merőlegesen a tábla oldalán két a táblával azonos vastagságú ,,heveder" léc, ami stabilan tartja az elemeket és megakadályozza, hogy el vetemedhessenek. Ezeket a tartozékokat marógépen való csapozással és ragasztással építjük egymáshoz. Az így már lassan elkészült nyújtó tábla, már csak egy finom csiszoláson megy át, majd a portalanítást és a csomagolást követően jut el a finomabbnál-finomabb süteményt készítő házi asszonyok keze ügye alá.