Nádudvari fekete kerámia

Fazekas Ferenc

+36 30 481 34 41
sutuslenke@freemail.hu
4181 Nádudvar, Fő út 152.

Útvonal a termelőhöz
4181, Nádudvar Fő út 152.

https://nadudvarifazekas.hu/

demo




Termék jellemzői

A régi, fekete kerámiát készítő fazekas központokból csak néhány maradt meg napjainkra. Ezek közül kiemelkedő Nádudvar, melynek jellegzetes díszítési eljárása a folyami kaviccsal, az ún.békasóval való díszítés, dörzsölés. Az edények porózus szerkezetük, jó szellőzőképességük miatt elsősorban termények, élelmiszerek tárolására és vízhordásra szolgáltak. A díszítésük mindig attól függött, hogy milyen magasságban tárolták azokat, hogyan lehetett rájuk látni. A funkció mindig meghatározta a méretet és a díszítésmódot. Magam a paraszti háztartás edényeit kedvelem és készítem, egyre inkább a formát tartom meghatározónak. Díszítésben már főleg nem a virágos, madaras ornamentikát alkalmazom, hanem a minimalista stílusra törekvő fényes és matt felületek váltakozását, tükröződését.
Alapanyag származása
A kerámia alapanyaga a magas vastartalmú agyag, mely Nádudvar határában található. A felszíni talajréteg leszedése után jutunk a nem túl vastag agyagot tartalmazó réteghez. A kibányászás és hazaszállítás után kezdődik az iszapolás, tisztítás. A vízzel összekevert agyagot lisztszűrő szitán átszűrjük és a napon szárítjuk. Amikor bőrkemény állapotúvá válik és minden oldala egyenletesen megszárad az agyagkockának, pincébe hordjuk, ahol még 1-2 évet pihentetjük a feldolgozás előtt.
Alapanyagok
A fő alapanyag az agyag, az égetéshez kemény- és puhafa szükséges. Díszítés előtt vizes-olajos oldattal (pamacs) kezeljük az edény felületét, hogy kaviccsal díszíteni lehessen. Égetés után paraffinal tisztítjuk le a kormot és füstöt az edény faláról.
Készítés módja
Az agyag bányászása, előkészítése után kezdődik a talán leglátványosabb és leggyorsabb munkafolyamat, a korongozás. Ilyenkor adjuk meg a későbbi díszítés elemeit, az edény tagolását is. A díszítés történhet az edény nyers állapotában karcolással, félszáraz állapotban rárakásokkal, és száraz állapotban kaviccsal való díszítéssel, az ún. síkálással. a kaviccsal való díszítés a nádudvari fekete kerámia jellemzője, régen az edény víz át nem eresztő képességét szabályozták vele. Díszítés után kerülnek kemencébe a tárgyak, a tüzelés kizárólag fával történik. Az égetés végén lezárják a kemence nyílásait, így az agyagban lejátszódó redukció és a füst teszi feketévé az edényt. Égetés után a lerakódó koromtól paraffinos oldattal tisztítják meg a tárgyakat, majd kifényesítik.




Értékesítés

Boltokban
Piacokon
Áruházakban




Információk

Fazekas Ferenc népi iparművész, a Népművészet Mestere, Prima-díjas fazekas, az MMA köztestületi tagja. Számtalan pályázaton elért díj és elismerés mellett, a Magyar Ezüst Érdemkereszt tulajdonosa, Nádudvar és a lengyelországi Urzedow díszpolgára. Több, mint ötven éve készíti a településre és családra oly jellemző fekete kerámiát. A mesterséget édesapjától tanulta, akinek műhelyében magántanuló volt, majd Pécsett tett szakmunkásvizsgát. Kezdetben együtt dolgoztak a Népművészek Háziipari Szövetkezetében, majd 1981-től önálló műhelybe költözött.
Előállítási információ
A nádudvari fazekas dinasztia -családom- több, mint 300 éve foglalkozik kerámia készítésével. Apáról fiúra szállt a mesterség csínja-bínja, Jelenleg hét végzett fazekas dolgozik a dinasztiában (együtt kapták a Prima-díjat), négy Népművészet Mestere, három Pro Urbe díjas és két díszpolgár öregbíti a család és Nádudvar hírnevét. Az ötvenes évek végén a Megyei Tanács és a Déri Múzeum hathatós segítségével kezdte a család ismételten készíteni a már csaknem feledésbe merült fekete kerámiát. Azóta ismét szárnyal; világkiállítási és nemzetközi vásári bemutatkozásoktól kezdve, Európa és a világ számos országában mutatkozhattak be a család tagjai, mind amellett, hogy műhelyeikben szorgosan dolgoznak.